SMUČANJE IZVEN UREJENIH PROG JE V TRENUTNIH RAZMERAH ZELO NEVARNO

datum: 02.01.2020

SMUČANJE IZVEN UREJENIH PROG JE V TRENUTNIH RAZMERAH ZELO NEVARNO

Včeraj 1. januarja okoli poldneva je smučar na Kaninu, ob smučanju zunaj urejenih in označenih prog, zapeljal v brezno, pri čemer se je še tik ob robu brezna ujel na jeklenico, napeljano pod krožno kabinsko žičnico.

Ob tem so bili aktivirani reševalci smučarskega centra Kanin, obenem tudi pripadniki gorske reševalne službe, ter ga skupaj s policistom na terenu, prav tako članom GRS, nepoškodovanega rešili in izvlekli iz jame. 

Smučar obvisel na robu brezna

Zaradi specifičnih razmer, ob poledeneli snežni podlagi in številnih ob začetku sezone še nepokritih jam, je smučanje zunaj urejenih prog v tem času še posebej nevarno in polno pasti, v kar se je te dni prepričal tudi izkušeni hrvaški smučar Ivica Kostelić, za katerega se je nepazljivost končala z izpahom rame, lahko pa bi bilo tudi veliko hujše.

Smučanje zunaj urejenega smučarskega prostora je na Kaninu zaradi izjemnih terenov sicer zelo priljubljeno, a ob številnih jamah in breznih brez dobrega poznavanja terena tudi smrtno nevarno in zaradi tega priporočljivo samo pod vodstvom izkušenih gorskih in smučarskih vodnikov in ob ustreznih snežnih in vremenskih razmerah.

Do občutne spremembe vremena in ob trenutnih snežnih razmerah torej smučanje zunaj označenih prog močno in kategorično odsvetujemo!