KANINSKA MULATJERA

datum: 28.06.2018

ZAČETEK POTI: postaja A (435m) – vstopna postaja Kaninske žičnice in vožnja z gondolo na postajo B (975m), kjer izstopite.

PRIPOROČENA SMER HOJE: z gondolo na postajo B in peš v dolino

OKVIREN ČAS HOJE: 3 – 5 ur zmerne hoje s krajšimi postanki (iz postaje B v dolino) in v obratno smer 4 – 6 ur. Časovnica je odvisna od fizične pripravljenosti vsakega posameznika.

VIŠINSKA RAZLIKA NA POTI: 50 m vzpona. Večji del poti je hoja navzdol s 590 višinskimi metri.

 

OPIS POSTANKOV NA POTI

1. Postaja B

Po približno 10 minutni vožnji s Kaninsko gondolsko žičnico izstopimo na njeni drugi postaji. Na parkirišču se nam odpre čudovit razgled na gorski amfiteater celotne bovške kotline z mestom Bovec. Prijetno svež planinski zrak nas bo vzpodbudil za krajši postanek ob občudovanju doline pod nami in gora nad nami.

2. Mulatjera – usek

Nekajminutna lahka hoja po gozdu nas bo pripeljala do skalnega useka, kjer so graditelji v 1. svetovni vojni speljali oskrbovalno vojaško pot za bojišča Soške fronte. Ponovno se nam prikaže lep razgled na celotno bovško kotlino, gozdove okrog nas in planino Krnica nad nami. Z nekaj sreče bomo videli turiste, ki se spuščajo po kaninskem ziplinu proti dolini ter polete jadralnih padalcev na vzletišču Planja na drugi strani pobočja.

3. Skalni potoček v gozdu

V tišini in spokojnosti kaninskega gozda, ki ga prekinja samo petje planinskih ptic, prispemo do majhnega potočka, ki ga je voda v milijonih let izdolbla v živo skalo. Perfektno »izlizana« struga potočka je večino leta suha, a njena dovršenost bo zanesljivo pritegnila našo pozornost.

4. Gozdna jasa nad vasjo Plužna

Lepo speljana pot nas bo v rahlem naklonu vodila po gozdu navzdol in kmalu se nam ponovno odpre pogled na bovško kotlino, tokrat proti jugozahodu, kjer je pod nami vidno igrišče za golf in meandri reke Soče, s prizoriščem snemanja filma Narnija ob izteku rečice Glijun. Od tu naprej se v hladu gozda počasi spuščamo do vasi Plužna.

  • Sledite označeni poti Alpe Adria Trail v smeri Virja in golf igrišča in naprej proti postaji A.
  • Ali pa se v vasi Plužna usmerite levo in sledite poti Alpe Adria Trail v smeri Bovca.

 

kaninska mulatjera tisk-01