POHODNIŠTVO

datum: 25.07.2020

Od zgornje postaje se je mogoče podati na najrazličnejše ture:

 

1. PRIPOROČENI KROŽNI POTI (LAHKA IN ZAHTEVNA)

- Lahka in razgledna pot vodi s Sedla (do tja pridemo peš po smučarski progi) pod južno steno Prestreljenika do poti, ki od postaje D pelje k Prestreljenikovemu oknu. Po njej se lahko povzpnemo do okna ali pa se vrnemo k postaji D.

ZAHTEVNOST: lahka pot

ČAS HOJE: 1 h

- Zmerno zahtevna pot skozi slikovito pokrajino visokogorskega krasa, polno zanimivih reliefnih oblik. Iz doline Veliki Graben se vzpnemo na laštaste pode s številnimi brezni in kotliči. Pri Domu Petra Skalarja se usmerimo proti severu in preko razglednega hrbta dosežemo pot, ki od postaje D vodi na Visoki Kanin. Po njej se vrnemo k postaji D. Opomba: Dom Petra Skalarja je zaprt.

ZAHTEVNOST: zmerno zahtevna pot

ČAS HOJE: 2 h 15 min    

2. PRESTRELJENIK  

Mogočna gora v mejnem grebenu se dviga tik nad postajo D kabinske žičnice. Z vrha se odpirajo čudoviti razgledi na okoliška gorovja (vse do Visokih Tur in Dolomitov), na jugu pa ob lepem vremenu lahko opazimo ladje v Tržaškem zalivu. Prestreljenik je ime dobil po slikovitem naravnem oknu zahodno pod vrhom.

OPIS POTI: od postaje D se po smučarski progi povzpnemo na Sedlo, od koder nas lepo speljana markirana pot povede preko strmega vzhodnega pobočja na razgleden vrh.  

ZAHTEVNOST: zmerno zahtevna pot

ČAS HOJE: 45 min  

3. FERATA PRESTRELJENIK

Dobro zavarovana plezalna pot je speljana po razglednih policah vzdolž južne stene Prestreljenika vse do slikovitega Prestreljenikovega okna.

OPIS POTI: od postaje D se po smučarski progi povzpnemo na Sedlo, od koder gremo v smeri Prestreljenika do odcepa ferate. Policam, zavarovanim z neprekinjeno jeklenico, sledimo vse do Prestreljenikovega okna. Od tam preko melišč vodi pot nazaj k postaji D.  

ZAHTEVNOST: zelo zahtevna zavarovana pot, izpostavljeno

ČAS HOJE: 1 h 15 min     

4. VISOKI KANIN  (2587 m)  

Mejni vrh se dviga visoko nad dolino Soče, Rezijo in Reklanico. Je najvišji vrh Kaninskega pogorja in eden izmed najvišjih vrhov v Sloveniji.

OPIS POTI: od postaje D se po markirani poti povzpnemo nad zatrepom doline Veliki Graben na rob Kaninskih podov pod Hudim Vršičem. Pot nas v nadaljevanju vodi tik pod mejnim grebenom ob lepih pogledih na edinstveno pokrajino visokogorskega krasa. V zadnjem delu se povzpnemo na razgledni vzhodni greben, po katerem s plezanjem dosežemo vrh.  

ZAHTEVNOST: zahtevna zavarovana pot, mestoma izpostavljeno

ČAS HOJE: 2 h 15 min   

5. OBELEŽJE NA PREVALI  (2085 m)  

Obeležje v bližini sedla Prevala je bilo postavljeno leta 2018 v spomin zadnjim žrtvam prve svetovne vojne na slovenskih tleh. Oktobra 1917 so se na južnih pobočjih Lope spopadli italijanski in avstro-ogrski vojaki.

OPIS POTI: od postaje D se povzpnemo na Sedlo, kjer poiščemo začetek markirane poti, ki vodi levo od trase sedežnice do sedla Prevala na meji med Slovenijo in Italijo (do tja se lahko spustimo tudi po smučarski progi). S Sedla se markirana pot, ki vodi proti Rombonu, najprej nekoliko povzpne, nato pa pelje vodoravno do obeležja ob veliki skali.  

ZAHTEVNOST: lahka pot

ČAS HOJE: 1 h  

6. V BOVEC SKOZI KRNICO 

Vzdržljivi planinci se s Kanina lahko v Bovec spustijo tudi peš. Iz kamnitega kraškega visokogorskega sveta z ostanki večnega snega, se skozi slikovito dolino Krnica spustimo do bujnih bukovih gozdov in naprej do centra Bovca ali pa do postaje A kabinske žičnice.

OPIS POTI: od postaje D se povzpnemo na Sedlo, kjer poiščemo začetek markirane poti, ki vodi levo od trase sedežnice do sedla Prevala na meji med Slovenijo in Italijo (do tja se lahko spustimo tudi po smučarski progi). S sedla se markirana pot spusti v ledeniško dolino Krnico, po kateri se spustimo do istoimenske planine. Od tam nas lepa, široka pot vodi skozi senčen bukov gozd do stika s “Kaninsko mulatjero”, ki z desne pripelje od postaje B kabinske žičnice. Nekoliko nižje se proti Bovcu odcepi markirana pot, lahko pa mulatjeri sledimo vse do postaje A.

ZAHTEVNOST: lahka pot 

ČAS HOJE: 4 h

 

 

Turo prilagodite svojim fizičnim in psihičnim sposobnostim in ne pozabite na primerno opremo. Pozanimajte se o vremenski napovedi in seznanite se s težavnostjo ture. Vse aktivnosti potekajo na lastno odgovornost.

V primeru nesreče pokličite 112.

 

Pripravil: Robert Rejc

poletna karta Kanin 2020_robert rejec_za net.png

 

Druge alpinistične smeri: Kaninske gore